Trainen tot failure!

trainen tot failure

Snel vooruitgang boeken in je maximaal aantal herhalingen? Train tot failure. Veel mensen hanteren een vast aantal sets en herhalingen. De meningen over het ideale aantal verschillen nogal. De een zweert bij 5 sets van 5 herhalingen en de ander zit op 3 sets van 12 herhalingen. Voor elke theorie is wel wat te zeggen.

Ik zelf heb alles wel eens geprobeerd en wissel tegenwoordig regelmatig af. Sinds een tijdje ben ik ook begonnen met het trainen tot failure. Dit houdt in dat je van tevoren wel je aantal sets bepaalt maar je herhalingen uitvoert totdat je echt niet meer kan. Het voordeel hiervan is dat je het maximale uit de oefening haalt. Je zult na verloop van tijd ook zien dat je aantal herhalingen drastisch zijn gestegen. Dit principe is voor elke oefening te hanteren.

Wat is failure?
Maar wat is “totdat je echt niet meer kan”? De een zal stoppen zodra de spieren ook maar iets verzuren, de ander gaat door totdat ze bijna flauwvallen. Mijn uitgangspunt is dat verzuring erbij hoort maar dat techniek voorop staat. Zodra je de herhalingen niet meer netjes uitvoert, heb je je max bereikt. Het gevaar van doorgaan met slechte techniek is dat je blessures gaat forceren.

Hoeveel sets?
Het aantal herhalingen is nu geen vraag meer, maar hoeveel sets moet je dan uitvoeren? Ik heb hier geen goed onderbouwd advies voor. Mijn ervaring is dat drie tot vier sets het meest ideaal is. Hiermee bereik je drie tot vier keer je maximale prestatie. Ga je meer sets doen dan gaan je herhalingen hard achteruit en zal je techniek ook minder worden.

Ik zou zeggen, volg een van de trainingsschema’s, train tot failure en laat je ervaring aan me weten!

Train je buikspieren met een ab-roller!

ab roller

Wanneer is de laatste keer dat jij een dag na de training je buikspieren nog voelt schreeuwen van de pijn? Ben jij je standaard buikspieroefeningen zat en zie je geen progressie meer? Gebruik dan een ab-roller. Met een ab-roller wordt je core op de proef gesteld.

Als je deze oefening voor de eerste keer doet dan is de kans klein dat je dit in een keer succesvol uitvoert. Een startersvariant is om te beginnen met je knieën op de grond.

Beginpositie:
Zet je voeten op schouderbreedte, pak de de abroller vast en rol naar voren. Zorg ervoor dat je geen holle rug krijgt.

Middenpositie:
Rek je maximaal uit. Wil je extra uitdaging? Blijf dan 5 seconden op de maximale positie stil hangen.

Eindpositie:
Rol de ab-roller terug.

Doe deze oefeningen 3 sets met 8 – 10 herhalingen per set. Zodra je deze oefening onder de knie hebt, kan je deze uitbreiden door zijwaarts uit te rollen naar een hoek van 45 graden.

Welkom op Calisthenics-fitness!

Bezoek deze website voor een grote calisthenics oefeningen database met duidelijke uitleg in tekst en afbeeldingen. Binnenkort komen gratis trainingsschema’s online.

Deze website is nog volop in ontwikkeling. Kom binnenkort gerust eens terug!

Work in progress!
Work in progress!